Beslissing VAR-verklaring voor zzp’ers uitgesteld

FreelancersHet einde van de VAR-verklaring voor ondernemers is voorlopig even uitgesteld. De Tweede Kamer besloot 18 december jl. het debat over een wetsvoorstel om de VAR te vervangen tot nader order uit te stellen. Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) wil de VAR (Verklaring arbeidsrelatie) voor zzp’ers en freelancers vervangen door de BGL, de Beschikking geen loonheffingen. Maar in de Tweede Kamer bestaat daar weinig enthousiasme voor. Ook Wiebes’ eigen VVD is zeer kritisch, net als werkgeversorganisaties en regeldrukwaakhond Actal. De huidige Verklaring Arbeidsrelatie blijft voorlopig bestaan. De VAR 2014 is voorlopig ook geldig in 2015. Freelancers en starters kunnen nog gewoon een nieuwe VAR aanvragen.

BGL leidt tot meer administratieve rompslomp.

Zo vreest Actal dat de nieuwe regeling gaat leiden tot meer kosten en administratieve rompslomp voor ondernemers. Volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW is de nieuwe wet niet nodig, maar moet de VAR door de Belastingdienst beter worden gehandhaafd. Ook ZZP Nederland keerde zich al tegen het voorstel van Wiebes.

Freelancers hebben VAR nodig om te kunnen werken.

Freelancers of zzp’ers hebben om te kunnen werken nu een VAR nodig van de Belastingdienst. Het kabinet vindt onder meer dat die VAR schijnzelfstandigheid in de hand kan werken. Bij de VAR kunnen mensen op papier werken als zzp’er, maar in de praktijk eigenlijk gewoon in dienst zijn. Als dat leidt tot problemen met de Belastingdienst, zijn de financiële consequenties altijd voor de zzp’er. Met de BGL worden de zzp’er én de opdrachtgever verantwoordelijk voor de vraag of er feitelijk sprake is van een dienstbetrekking. Als dat zo is, moet dat leiden tot afdracht van loonbelasting en premies.

Post Tagged with 

You must be logged in to post a comment.