Uw spaarpot voor uw pensioen.

Pensioen voor ZZPNa een jaar van hard werken hoopt u natuurlijk dat er iets overblijft voor later. Naast sparen voor uw pensioen is het voor iedere zelfstandige ondernemer aan te raden een buffer aan te houden voor tijden met minder opdrachten.

Pensioen

Voor uw pensioen heeft u de keuze tussen netto of bruto sparen. Bruto betekent dat je de pensioenpremie of lijfrente aftrekt van de inkomstenbelasting in Box 1. Pas bij uitkering wordt hier belasting over betaald. Als je bruto voor je pensioen spaart heeft de fiscus een claim op je omdat je het betalen van belasting over je inkomen uitstelt tot na je pensioen.

Fiscale Oudedagsreserve

Een andere variant van reserveren voor je pensioen is de fiscale oudedagsreserve. Dit is ook een vorm van bruto sparen maar dan op papier. Je maakt een reservering op de balans van je onderneming maar je bent niet verplicht daadwerkelijk te sparen. Dit is een risicovolle manier van sparen omdat de fiscus eigenlijk een dubbele claim op je blijft houden. Ten eerste moet de reservering een keer te gelde worden gemaakt, ten tweede wordt bij de uitkering nog belasting geheven.

Sparen

Netto sparen of laten renderen betekent niet aftrekken in Box 1 maar zelf op een spaar- of beleggingsrekening zetten. Dit geeft je meer flexibiliteit en de fiscus heeft er niets meer over te zeggen, behalve dan de vermogensbelasting in Box 3. Voor een eenmanszaak betekent dit wel eerder inkomstenbelasting afrekenen. U heeft wel de discipline nodig om dit geld niet voor andere leuke dingen te gebruiken.

Administratiekantoor ZZP Boekhouder Ede adviseert u graag over de optimale reservering voor uw pensioen.