Motor van de zaak kan zonder bijtelling

Motor van de zaakEen motor van de zaak is een prima alternatief voor zakelijke ritten. U hoeft dus niet altijd de auto te pakken. Bovendien wint u er niet alleen tijd mee, u kunt er ook flink geld mee besparen.

Zakelijke ritten op motor van de zaak

Steeds vaker kiest de zakelijke rijder een combinatie van zakenauto en een motor of scooter. Of zelfs alleen een motorfiets. Want op twee wielen mag je – rustig – tussen files door toeren, dus afspraken worden vaker op tijd gehaald. Bovendien is parkeren geen enkel probleem. Vaak kan dat letterlijk op de stoep.

Bang voor slecht weer? Dat hoeft niet. Het is statistisch bewezen dat je maar één op de zestien ritten regen treft.

Alleen privékilometers opgeven

Een ander belangrijk voordeel: woon-werk-verkeer en zakelijke ritten vallen buiten de bijtellingsregeling. Alleen voor privékilometers moet opgave worden gedaan voor de inkomstenbelasting.

Zelfs dat werkt vrij eenvoudig, want een kilometerboekhouding is daarbij niet nodig. Dit is namelijk een van de weinige gevallen waarbij de bewijslast bij de Belastingdienst ligt.

Veel zorgen over die privécomponent is trouwens niet nodig, want de fiscus zal voor die paar keer dat privé is gereden doorgaans hoogstens een paar honderd euro per jaar verwachten. Bij de belastingopgave reken je met werkelijke kosten per kilometer en er zijn maar weinig mensen die ook privé duizenden kilometers rijden.

Aanschaf fiscaal aantrekkelijk door investeringsaftrek

Saillante bijkomstigheid: de investering in de aanschaf van motor of scooter is fiscaal aantrekkelijk (onder andere kleinschaligheidsinvesteringsaftrek) en ook aanschaf van de benodigde kleding is binnen redelijke grenzen aftrekbaar. En kleding – pak, helm, laarzen – mag overigens ook in een leaseconstructie meelopen. Er geldt een btw-vrijstelling op het zakelijk deel van het gebruik.

BMW van de zaak

Leasemarkt

Dat het een serieus te nemen alternatief is, blijkt ook uit het feit dat de leasemarkt zich snel ontwikkelt. Niet alleen voor ZZP’ers, maar steeds vaker ook voor werknemers.

Zakelijke rijders die er ervaring mee hebben, melden dat ze op twee wielen per dag soms wel tweemaal zoveel klanten bezoeken als met een auto.

BoekhouderDoor: Jan van de Pol

Voor advies en/of een berekening van uw investering in een motor van de zaak kunt u altijd contact met ons opnemen.

 

Post Tagged with ,

You must be logged in to post a comment.