Samenwerkende ZZP’er kan beter concurreren.

Concurreren door samenwerkingMeer dan driekwart (76 procent) van de zelfstandige professionals geeft aan dat zij met moeite kunnen concurreren met grotere bedrijven. Van de samenwerkende zelfstandigen, die zich in de markt profileren onder een gemeenschappelijke vlag, blijkt slechts veertien procent hiermee moeite te hebben.

Ook blijken zij meer kans te hebben om te overleven in de huidige economie. Dit blijkt uit recente cijfers uit het onderzoek van Gingermood Coachmatchers.

Onzekere tijden

Enkele jaren geleden groeiden de bomen nog tot aan de hemel en was er veel werk voor ZZP’ers. Tegenwoordig zijn ZZP’ers veel somberder over hun kansen in deze onzekere tijden. ZZP’ers vissen vaak achter het net omdat opdrachtgevers met hun grotere projecten eerder in zee gaan met de grote spelers. Om te overleven in de huidige economie, kiezen steeds meer ZZP’ers ervoor om hun krachten te bundelen. Dit wordt ook wel ‘zwermen’ genoemd.

Concurreren als Zwermende ZZP’er

Onder de overtuiging dat deze samenwerking meer oplevert dan de som der delen, hebben zwermende ZZP’ers meer slagkracht en zijn ze beter in staat te concurreren met grotere bedrijven. Volgens Barbara Martens, oprichtster van Gingermood coachmatchers, heeft het zwermen van ZZP´ers veel voordelen. Een zwerm bestaat uit een diverse, flexibele en gemotiveerde groep ZZP´ers. Daarom kunnen ze doelgerichter werken in vergelijking met grote, logge en bureaucratische bedrijven, aldus Martens.

Coach

Ook het inschakelen van een coach lijkt ZZP’ers een voordeel te geven. Volgens recente cijfers uit onderzoek van Gingermood, blijkt dat 84 procent van de gecoachte ZZP´ers zich beter kunnen handhaven tijdens economische tegenspoed. Net als bij managers vinden ZZP’ers het vaak ‘lonely at te top’. Het is dan onduidelijk of ze kansen laten liggen of steken laten vallen, aldus Martens. Een coach kan, als sparringpartner, dergelijke zaken ophelderen.

Hoe samenwerken

Als je gaat samenwerken denk je aan aanvullende kwaliteiten waarmee je de markt op kan. Zoals bijvoorbeeld een aannemer met een architect en een metselaar. Zo kun je samen een project aannemen. Ook coaches of fysiotherapeuten kunnen samen een praktijk beginnen.

Bron: Brisk Magazine