Belastingdienst controleert scherp op afgegeven VAR-WUO

De Belastingdienst controleert nu scherp op afgegeven VAR-WUO’s (Verklaring arbeidsrelatie winst uit onderneming) en of deze terecht zijn verstrekt. Dat meldt Accountancy nieuws.

Het aantal zzp’ers groeit gestaag; het zijn aantrekkelijke medewerkers voor opdrachtgevers en de zzp’ers in kwestie profiteren van fiscale voordelen. Opdrachtgevers vragen hen vaak om een VAR-WUO, zodat zij geen loonbelasting, bijdrage Zvw en premies werknemersverzekeringen hoeven af te dragen.

VAR-WUO of eigenlijk toch loondienst

De Belastingdienst bekijkt steeds kritischer wat voor soort Verklaring arbeidsrelatie (VAR) wordt verstrekt aan de aanvrager hiervan. Blijkt dat er een verkeerde VAR is afgegeven, dan kan dat met name voor de zzp’er vervelende consequenties hebben. Maar ook de opdrachtgever moet oppassen, anders kan hij met terugwerkende kracht loonbelasting, bijdrage Zvw en premies werknemersverzekeringen verschuldigd zijn. Dit kan het geval zijn als de zzp’er een VAR-WUO heeft overhandigd, maar de zzp’er eigenlijk in loondienst werkt. De Belastingdienst beoordeelt namelijk de feitelijke arbeidsrelatie en kijkt alleen zijdelings naar wat er op papier is afgesproken.

var-wuoDe VAR-WUO wordt soms misbruikt door werkgevers om het betalen van sociale lasten te vermijden. Zelfstandigen zouden hier niet in mee moeten gaan maar hebben soms weinig keus. Als u het hele jaar voor 1 opdrachtgever werkt en ook geen pogingen doet om nieuwe klanten te werven heeft u in principe geen recht op de zelfstandigenaftrek. U bent dan geen ondernemer voor de belastingdienst.

Post Tagged with