Hoe vraag je een Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto aan?

Hebt u een bestelauto van uw onderneming en gebruikt u deze uitsluitend zakelijk? Dan kunt u een ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ indienen. Deze regeling geldt vanaf 1 januari 2012.

Dit betekent voor u het volgende:

  • Er hoeft in uw aangifte inkomstenbelasting geen rekening te worden gehouden met het voordeel van het privégebruik van de bestelauto. Oftewel u heeft geen bijtelling.
  • U hoeft geen rittenadministratie bij te houden. Dit is vooral handig bij een bestelauto omdat er vaak veel kleinere ritten worden gemaakt.

Dient u een ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ in? Dan gelden de volgende voorwaarden:

Bestelauto niet privé gebruiken.

Zakelijk gebruik bestelauto

Als je een ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ indient, mag je de bestelauto niet privé gebruiken. De belastingdienst kan je vragen het zakelijk karakter van een bepaalde rit op een ongebruikelijk tijdstip of een bijzondere locatie aan te tonen. Hier kunnen zij naar vragen omdat de Belastingdienst toezicht houdt op het gebruik van zakelijke bestelauto’s. Bewaar bewijsstukken daarom goed!

Inkomstenbelasting.

Kan je het zakelijk gebruik niet aantonen? Dan gaat de belastingdienst ervan uit dat u meer dan 500 kilometer per jaar privé met de bestelauto hebt gereden. In de aangifte inkomstenbelasting moet je dan rekening houden met het voordeel van het privégebruik, oftewel bijtelling. Je kan ook een boete krijgen, omdat je niet hebt voldaan aan de meldingsplicht. De boete kan aardig oplopen.

Meldingsplicht.

Verandert er iets in de situatie? Bijvoorbeeld omdat je een andere bestelauto gaat gebruiken? Of omdat je de bestelauto toch privé gaat gebruiken? Dan heb je een meldingsplicht om deze veranderingen op tijd door te geven.

Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto indienen.

Je kan de ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ digitaal indienen. Dit kan alleen via de website van de Belastingdienst met je persoonlijke inlog gegevens.  Je vindt de verklaring op het beveiligde gedeelte van de Belastingdienst website. Heb je een VOF dan moet je toch je eigen inloggegevens gebruiken en niet die van het samenwerkingsverband!

Verklaring weer intrekken.

 In de volgende situaties moet je de ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ intrekken:

  • De bestelauto wordt niet meer gebruikt of is verkocht.
  • Je gaat de bestelauto helemaal of gedeeltelijk privé gebruiken.
  • Je hebt de verklaring per ongeluk onterecht ingediend.

Wil je een eerdere verklaring weer intrekken? Dit doe je eveneens digitaal met hetzelfde formulier. Na het verzenden krijg je weer een ontvangstbevestiging van de intrekking van de verklaring.