Inkopen binnen de EU: Geen BTW?

Via webshops wordt er steeds meer in het buitenland gekocht. We kennen natuurlijk allemaal Amazon.de, Apple en Microsoft. Het gaat echter nog wel eens mis met de BTW en inkopen EU. Als je inkoopt bij een leverancier die gevestigd is in een ander EU-land dan kan de leverancier hier 0% btw in rekening brengen. Dit heeft 2 voorwaarden:

1. Je bent zelf ondernemer voor de omzetbelasting en in het bezit van een geldig btw-nummer. Je btw-nummer geef je door aan de leverancier en deze laat je op de factuur zetten.
2. Je moet kunnen aantonen dat de artikelen het land van de leverancier verlaten hebben. Dit kan bijvoorbeeld met de factuur of vrachtbrief.

Let op: als een leverancier vanuit de EU toch BTW berekend kunnen we dat niet terugvragen in Nederland. Het verwarrende is dat soms wel 21% BTW berekend wordt. Geef dus altijd je BTW nummer op bij zo’n aankoop.

Inkoop EU BTW

Inkopen EU in de BTW aangifte.

Er moet echter wel btw berekend worden in Nederland. Dit doen wij voor je in de btw-aangifte. We bepalen eerst onder welk btw-tarief de artikelen belast zijn in Nederland. Vervolgens vermenigvuldigen we de inkoopprijs met dit tarief en je hebt de btw die je in de aangifte moet opnemen.

Voorbeeld: stel je koopt voor €100 in Duitsland pennen. Hier moet je €21 aan btw over betalen (21% van €100). Dit geef je op (in rubriek 4b) in je btw-aangifte. Vervolgens mag je deze €21 ook weer aftrekken als voorbelasting (in rubriek 5b).

Per saldo zorgt deze transactie dus niet voor een te betalen bedrag in je btw-aangifte. Deze administratieve handeling moet echter wel gebeuren, zorg er dus voor dat je inkopen binnen de EU goed vastlegt in je boekhouding.

Dit artikel richt zich op de standaard situaties. Als de situatie iets specifieker is (bijvoorbeeld door import van accijns- en/of margegoederen of het zelf ophalen van goederen) dan kan de uitwerking van deze regeling wat complexer zijn. Dergelijke situaties zijn te ingewikkeld om hier goed te kunnen behandelen, neem voor de uitwerking hiervan contact met ons.

Post Tagged with 

You must be logged in to post a comment.