Geld besparen in 2019, 5 tips voor de zelfstandig ondernemer.

geld besparen zzp tips

Voor de zelfstandig ondernemer bestaan er meerdere regelingen waarmee je geld kunt besparen. Bijvoorbeeld door je investeringen of starterskosten af te trekken van de belastingen. Denk ook aan een te dure AOV verzekering. Of besparen door slim gebruik te maken van een privé of zakelijke auto.

ZZP Boekhouder Ede geeft je vijf tips om geld te besparen.

Tip 1: Bewaar brandstof- en onderhoudsbonnen

Deze tip geldt alleen voor zzp’ers die hun eigen (privé) auto ook zakelijk rijden. Wanneer dit het geval is, mag je 19 cent per zakelijk gereden kilometer als kosten opvoeren waardoor je aan het eind van het jaar minder inkomstenbelasting afdraagt. Dit weten de meeste zzp’ers wel. Dat je daarnaast een deel van de betaalde btw op onderhoud en brandstofkosten mag aftrekken weten veel zelfstandigen niet. Je mag de btw procentueel aftrekken, dus rij je je privé auto voor 40% zakelijk, dan mag je 40% van de betaalde btw aftrekken. Dit kan je leuk geld besparen. ZZP Boekhouder Ede kan deze btw correctie toepassen in de laatste btw aangifte van elk jaar. Je kan ook overwegen om een brandstofpas aan te schaffen, dan hoef je niet alle bonnetjes te bewaren.

Tip 2: BTW op zakelijke trein- en busreizen is aftrekbaar

Op trein- en busreizen zit 9% btw. Deze staat niet als zodanig op het kaartje of op het overzicht van de OV chipkaart. Normaal gesproken moet je een correcte factuur hebben om de btw af te mogen trekken, maar voor bus- en treinreizen heeft de belastingdienst een uitzondering gemaakt. De btw van 9% mag je aftrekken, ook al staat deze niet op het kaartje.

Tip 3: Investeer meer dan € 2.300

De investeringsaftrek is een bedrag dat je kunt aftrekken van de winst als je hebt geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen. De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) is in het leven geroepen om kleine investeringen te bevorderen. Als je in 2019 minimaal € 2.300 investeert, kun je 28% van het geïnvesteerde bedrag extra aftrekken. Dus bovenop de afschrijvingskosten die je ook gewoon hebt. Dus wil je in 2019 een dure computer aanschaffen? Ga dan eens na of je op korte termijn nog ergens in wilt investeren en doe dat dan hetzelfde jaar nog. Kom je boven de € 2.300 uit, dan kun je behoorlijk wat geld besparen op je inkomstenbelasting.

Tip 4: Verhoog je (uur)tarief

Het is verstandig om je (uur)tarief eens onder de loep te nemen. Wanneer heb jij je tarief voor het laatst verhoogd? Als je je tarief nooit aanpast, ga je door de inflatie ieder jaar minder verdienen. Dat kan nooit de bedoeling zijn. Veel opdrachtgevers vinden het helemaal niet vreemd wanneer je eens per jaar, of om het jaar, met een aanpassing van je tarief komt. Doe dat op een voor jou passende manier. Soms is een nieuwe (deel)opdracht een goed moment om met een verhoging te komen. En wellicht is voor jou een nieuwe klant het juiste moment.

Tip 5: Geld besparen op je AOV verzekering

De AOV verzekering was altijd erg duur. Het is nog steeds niet de goedkoopste verzekering, maar de poliskosten zijn de afgelopen twee jaar wel behoorlijk omlaag gegaan. Je kunt flink geld besparen door de AOV verzekering opnieuw af te sluiten. De eerste stap is om te checken of je huidige verzekering binnenkort afloopt. Dan staat de weg vrij om nieuwe offertes op te vragen. Maar zelfs als je verzekering nog een aantal jaar loopt, doe je er goed aan om samen met een deskundige (verzekeringsadviseur) eens te kijken of het goedkoper kan.

Geld besparen kan op vele manieren. Ook hierin denken we als ZZP Boekhouder Ede graag met u mee.

You must be logged in to post a comment.