Voorlopige aanslag inkomstenbelasting

Een voorlopige aanslag is een bericht van de belastingdienst waarin staat hoeveel belasting u moet betalen of terugkrijgt. Dit bedrag is gebaseerd op een voorlopige berekening. Later volgt altijd een definitieve berekening. U kunt een voorlopige aanslag inkomstenbelasting, premie volksverzekeringen of inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet krijgen.

Maandelijks bedrag voorlopige aanslag

Als zelfstandig ondernemer heeft u inkomsten waarover geen belasting wordt ingehouden. WeVoorlopige aanslag kunnen voor u een voorlopige aangifte indienen. Dan betaalt u maandelijks een bedrag aan belastingen die later in minder wordt gebracht op de definitieve aangifte inkomstenbelasting. Dit voorkomt dat u na afloop van het jaar veel belasting in 1 keer moet betalen. In dat geval moet u ook heffingsrente betalen. Kortom met het indienen van een voorlopige aanslag kunt u nare verrassingen aan het eind van het jaar voorkomen. Er moet dan uiteraard wel een realistische inschatting worden gemaakt.

Starters

Veel starters die in loondienst hebben gewerkt krijgen maandelijks nog een voorlopige teruggaaf. Dit kan in het begin nog tegenvallen omdat als ZZP’er je hier geen recht meer op hebt. Als je dit niet op tijd wijzigt kan je bij de aangifte een flinke tegenvaller tegemoet zien. Zorg dat je dit op tijd aangeeft bij de Belastingdienst. Als je situatie wijzigt ben je ook verplicht dit door te geven aan de Belastingdienst. Overigens wordt je hypotheek rente aftrek wel afgetrokken van je winst uit onderneming. Echter kan een voorlopige teruggaaf niet voorkomen als je ZZP’er bent.

Administratiekantoor ZZP Boekhouder Ede kan voor u digitaal een voorlopige aangifte verzorgen. Wij schatten uw winst realistisch in zodat u niet teveel vooraf moet betalen maar ook niet teveel achteraf. Dit geeft u als ondernemer een rustig gevoel.

Post Tagged with ,