Studiekosten aftrekbaar ook in 2018.

studiekosten aftrekbaar 2013Volg je in 2018 een opleiding of een studie voor uw (toekomstige) beroep? Dan mag je de uitgaven hiervoor, zoals lesgeld en de uitgaven voor boeken, aftrekken als persoonsgebonden aftrek. De studiekosten worden in mindering gebracht van het belastbaar inkomen voor zover ze de € 250 drempel overstijgen. Ook voor je fiscaal partner zijn studiekosten aftrekbaar. Als beide partners een opleiding volgen dan verdubbelt de drempel. Dan mag u de studiekosten van beide partners bij elkaar optellen.

Studiekosten ter verbetering van uw arbeidspositie

Alleen boven de drempel van € 250 zijn studiekosten aftrekbaar.  De Belastingdienst is van mening dat alleen studiekosten die de drempelwaarde overstijgen echt onkosten zijn. De drempel ziet de Belastingdienst als het bedrag aan studiekosten dat iedere Nederlander kwijt is om zijn algemene kennis op peil te houden. Volgens de overheid is er pas boven de vastgestelde drempelwaarde sprake van een investering in kennis en een daaraan verbonden verbetering van de arbeidspositie. Alleen studiekosten ter verbetering van de arbeidspositie zijn aftrekbaar, vandaar dat enkel de onkosten boven de drempel in aftrek genomen kunnen worden.

In 2018 meer studiekosten aftrekbaar

De drempel lag in het verleden op €500, maar is voor het fiscale kalenderjaar 2018 €250. Door de verlaging van de drempel zullen je studiekosten eerder aftrekbaar zijn. Wellicht kun je daardoor in 2018 wel studiekosten aftrekken die vroeger niet aftrekbaar waren. Heb je in het verleden wel al studiekosten kunnen aftrekken, dan zul je nu een nog hogere aftrekpost hebben. Kortom, de verlaging van de drempelwaarde per 1 januari 2013 naar €250 maakt het aftrekken van studiekosten voor meer mensen mogelijk en stelt je in staat om een groter belastingvoordeel te behalen.

You must be logged in to post a comment.