Hoe meer zelfstandigen, 
des te meer kansen om klussen aan elkaar uit te besteden.

Er zijn duizenden zelfstandigen die zich op hun vak willen richten maar hun energie verspillen aan het gedoe eromheen. En nog eens duizenden die graag dat gedoe — of een deel daarvan — uit handen nemen omdat zij dat juist beschouwen als hun specialisme, maar intussen duimen draaien. De oplossing is ‘partnerships’.

Vallende sterren

Ad Scheepbouwer

Laat jongeren die nog maar net hun bul op zak hebben een poosje onder hun niveau werken. Geeft niets. Komen ze nog eens ergens! Aan dit advies heb je niets als je de vijftig bent gepasseerd. Dan weet je allang wat je wilt en wil je niets liever dan je eigen vak blijven uitoefenen. Maar als je noodgedwongen dan wel uit eigen initiatief ervoor kiest om als zelfstandige verder te gaan, is de kans groot dat je daar nauwelijks de gelegenheid voor krijgt.

Ondernemerstest

Een kennis van mij, een 53-jarige IT-expert, begon een jaar geleden aan een nieuwe toekomst als ondernemer. Hij schreef zich in bij de Kamer van Koophandel en deed daar een ondernemerstest.

Zijn scores werden weergegeven op een zogeheten spinnenwebdiagram. Hij had uitschieters op punten als prestatiegericht, inzicht en creativiteit maar scoorde weer heel laag op financieel zelfstandigen diagrambeheer, marketing en acquisitie. Profiel kerstster dus, vatte zijn KvK-coach het samen. Veelbetekenend zwijgen volgde. Die coach keek er bovendien niet vrolijk bij. Mijn kennis begreep dat zijn vooruitzichten niet best waren.

En inderdaad, de rompslomp brak hem op. Met van alles was hij druk geweest, maar aan zijn vak was hij niet toegekomen. Op een maandagmorgen schreef hij zich weer uit. Een geval van stil ondernemersleed. Een vallende ster die nog een keer oplicht om daarna in het firmament te verdwijnen.

Startende zelfstandigen

Volgens de KvK schreven 36.000 zelfstandigen zich in de eerste helft van 2012 uit. Tegelijkertijd kwamen er twee keer zo veel nieuwe inschrijvingen bij. Het rapport ‘Into the gap’ van Randstad voorspelt een verdere toestroom. Tussen nu en 2020 zullen vooral veel functies in het middenkader komen te vervallen.

Hierdoor dreigt een enorme mismatch te ontstaan. Duizenden zzp’ers die zich op hun vak willen richten maar hun energie verspillen aan het gedoe eromheen. En nog eens duizenden die graag dat gedoe — of een deel daarvan — uit handen nemen omdat zij dat juist beschouwen als hun specialisme, maar intussen duimen draaien.

Er is niet veel fantasie voor nodig om je voor te stellen dat tussen al die zelfstandigen een dynamische wisselwerking op gang kan komen. Want hoe meer zelfstandigen, des te meer mogelijkheden om klussen aan elkaar uit te besteden. Zou ik nu als administrateur bij een middelgroot bedrijf werken, zou ik niet wachten tot me de wacht wordt aangezegd. Ik zou mijn diensten nu al onder de aandacht brengen van eenpitters met een ander specialisme.

Allicht kunnen sociale media hier hun waarde bewijzen. Maar ook de KvK en UWV zouden een rol van betekenis kunnen spelen door hun oude rol als intermediair nieuwe glans te geven. Tot nu toe bieden zij vooral ‘job-to-job’- begeleiding aan, maar mijn suggestie zou zijn om zich te specialiseren in het bevorderen van partnerships.

Zelfstandigen samenwerking is iets wat ZZP Boekhouder Ede hoog op het verlanglijstje heeft staan. Wij brengen graag verschillende disciplines bij elkaar.