Kleine ondernemersregeling verandert vanaf 2020.

ZZP’ers hoeven met de huidige kleine ondernemersregeling (KOR) geen (of minder) btw af te dragen aan de Belastingdienst als per saldo op jaarbasis minder dan € 1.883 aan btw is verschuldigd. Tot en met 1.345 euro was helemaal vrijgesteld. Daar komt binnenkort verandering. De ‘nieuwe’ KOR wordt per 2020 aangepast naar een omzetgerelateerde vrijstelling. De nieuwe KOR is overigens vrijwillig.

kleine ondernemersregeling

Wat is de kleine ondernemersregeling?

De kleine ondernemersregeling ziet er als volgt uit. Als ondernemer (vanaf 2020 ook rechtspersonen) kan je de Belastingdienst verzoeken om een btw-vrijstelling en ontheffing van de administratieve verplichtingen als de omzet op jaarbasis minder bedraagt dan € 20.000. Onder deze omzetgrens mag een ondernemer geen btw op de factuur in rekening brengen. Daartegenover staat dat btw die andere ondernemers aan jou in rekening brengen, niet aftrekbaar is. Voor omzet boven de omzetgrens moet een ondernemer (bij belaste prestaties) overigens (weer) wél btw in rekening brengen.

Verwachting uitwerking nieuwe regeling

ZZP Boekhouder Ede verwacht dat de nieuwe kleine ondernemersregeling (KOR) voor de meeste ondernemers niet gunstig uitwerkt. Je factureert weliswaar zonder btw aan je afnemers en je hoeft dan geen btw-aangiften meer in te dienen, maar je verliest ook je recht op aftrek van btw. Als afnemers de btw kunnen aftrekken, dan vormt de door jou in rekening gebrachte btw geen kostenpost voor de klant. Het verlies van het recht om de aan jou in rekening gebrachte btw op kosten en investeringen af te trekken weegt dan waarschijnlijk niet op tegen een vermindering van de administratieve lasten. Bovendien zullen veel klanten wel een factuur met BTW verwachten en staat een factuur zonder ook niet heel professioneel.

Heb je eigenlijk alleen particuliere klanten dan kan deze regeling wel interessant zijn voor jou. Dat geldt bijvoorbeeld voor een massage praktijk of een honden uitlaatservice.

You must be logged in to post a comment.