Eindejaarstips 1: Vraag ook BTW terug van de autokosten privé auto die u zakelijk gebruikt.

Deze tip geldt alleen voor zzp’ers die hun eigen (privé) auto ook zakelijk rijden. Wanneer dit het geval is, mag je 21 cent per zakelijk gereden kilometer als kosten opvoeren waardoor je aan het eind van het jaar minder inkomstenbelasting afdraagt. Dit weten de meeste ondernemers wel. Dat je daarnaast een deel van de betaalde btw op onderhoud en brandstofbonnen mag aftrekken weten veel zelfstandigen niet.

Verhoging belastingvrije reiskostenvergoeding naar € 0,21

Vanaf 1 januari 2023 is de belastingvrije kilometervergoeding voor reiskosten verhoogd van € 0,19 naar € 0,21 per kilometer. En per 1 januari 2024 gaat dit naar € 0,22 per kilometer.

Deze bedragen zijn voor reiskosten tijdens het werk en voor woon-werkverkeer. Ze gelden voor:

brandstofbonnen

Tip 1: Bewaar onderhouds- en brandstofbonnen

Je mag de btw procentueel aftrekken, dus rij je je privé auto voor 40% zakelijk, dan mag je 40% van de betaalde btw aftrekken. Dit kan je aardig wat geld besparen. ZZP Boekhouder Ede kan deze btw correctie toepassen in de laatste btw aangifte van elk jaar. Je hebt wel de kilometerstand nodig aan het begin en eind van het boekjaar en het aantal zakelijke kilometers. Deze heb je al vanwege de 21 cent per kilometer. Deel het aantal zakelijke kilometers op het totaal en je hebt het percentage voor de btw aftrek.

Je kan ook overwegen om een brandstofpas aan te schaffen, dan hoef je niet alle bonnetjes te bewaren. Er is bij ZZP Nederland ook een gratis brandstofpas beschikbaar. Dit geldt alleen voor de pas uiteraard (niet voor de benzine). Wij raden voor elke ondernemer het gebruik van een brandstofpas aan. Hierdoor bent u verzekerd van btw aftrek. Wij kunnen uiteraard ook voor u berekenen of een auto van de zaak of in privé voor u een aantrekkelijke optie is.

Post Tagged with ,

You must be logged in to post a comment.