Welke pensioenregeling past het beste bij een zzp’er?

Pensioenregeling voor ZZPPensioen is soms een lastig onderwerp. Het is wel belangrijk om toch een plan te hebben voor later. ZZP Boekhouder Ede kan u hierbij helpen door samen te kijken naar de mogelijkheden.

We hebben pensioenspecialist Dirk-Jan Plate gevraagd een artikel te schrijven over alle andere opbouwmogelijkheden voor ZZP’ers. Wat het beste past is afhankelijk van je wensen en mogelijkheden. Voor ingang van het nieuwe pensioenstelsel is per 1 januari 2023 de oudedagsreserve afgeschaft. Met de komst van het nieuwe pensioenstelsel (medio juli 2023)  nemen de mogelijkheden voor ZZP’ers toe. Ik licht alle mogelijkheden in het kort toe.

Als ingezetene van Nederland bouwt iedereen AOW op. Dat is niet meer dan een inkomen op sociaal minimum niveau. Daar bovenop is er van alles gewenst en mogelijk.

Mogelijkheden ZZP’er

Een ZZP’er kan:

 1. sparen op de bank;
 2. beleggen;
 3. (deels) de hypotheek aflossen;
 4. een beleggingspand aankopen;
 5. een pensioenregeling bij een pensioenuitvoerder aangaan of voortzetten; en
 6. een lijfrentevoorziening gebruiken.

Alle mogelijkheden kennen voor- en nadelen. Een spaarrekening verliest zijn koopkracht door de toenemende inflatie, beleggen kent risico’s en wordt waarschijnlijk qua vermogensbelasting hoger belast, het geld eenmaal in de stenen is niet meer beschikbaar enz.

Wat het beste past is regelmatig een combinatie van mogelijkheden.

Werknemerspensioen

De vijfde (werknemerspensioenen) en zesde optie (lijfruimte) zijn aan veranderingen onderhevig. Er komt een Experiment pensioenregeling zelfstandigen waarmee wordt beoogd dat zelfstandigen vrijwillig deelnemen aan een pensioenregeling. Bijvoorbeeld bij het pensioenfonds waar zij eerder als werknemer zaten. Dat kan op het moment ook al, als ze vrijwillig het deelnemerschap voortzetten echter dan moeten ze vaak wel dezelfde premie inleggen als tijdens het werknemerschap. Dat is een hoog bedrag, zeker omdat de ZZP’er dan ook de bijdrage van de werkgever voor zijn rekening moet nemen. Er zijn nog meer beperkingen waardoor de toegenomen ruimte in een lijfrenterekening (6e optie) interessanter kan zijn.

Lijfruimte

De huidige ruimte gaat van 13,3% naar 30% ruimte van de pensioengrondslag. Gelijk aan de ruimte die werknemers nu al hebben. Daarnaast is het langer mogelijk en eenvoudiger te berekenen om de in het verleden onbenut gelaten ruimte te benutten. Meer informatie over deze regeling is te lezen in het artikel ‘Lijfruimte’.

Meedoen aan een verplichte pensioenregeling

Er zijn een aantal bedrijfstakken en beroepsgroepen waarbij je als zzp’er verplicht deel moet nemen aan een bepaalde pensioenregeling. Voorbeelden hiervan zijn:

 • schildersbedrijf
 • stukadoorsbedrijf
 • afbouwbedrijf
 • fysiotherapeuten
 • tandartsen
Post Tagged with