Van de zelfstandig ondernemers staat 87% achter keuze voor ondernemerschap.

ondernemerschap is een goede keuzeMoeizamere tijden leiden niet tot twijfel aan keuze ondernemerschap bij ZZP’ers

Ondernemers laten zich niet snel ontmoedigen. Ondanks de aanhoudende economische crisis moeten ze meer uren draaien in hun eigen bedrijf. Maar als ze de vraag gesteld wordt of ze weer zouden kiezen voor het zelfstandig ondernemerschap, dan zou 87% gewoon weer kiezen voor het ondernemerschap. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Panteia/EIM en het Ministerie van SZW onder 3.000 zelfstandigen.

ZZP’ers steken meer uren in bedrijf

De omzet van zzp’ers is sinds 2010 weinig veranderd. Ruim de helft realiseert een omzet tot 50.000 euro en 33% een omzet tot 25.000 euro. Bijna 1 op 3 heeft een gemiddeld netto maandinkomen van minder dan 1.250 euro. 1 op 5 verdient meer dan 3.000 euro per maand. Om de omzet en het inkomensniveau op vergelijkbaar peil te houden moeten de zzp’ers in 2012 meer uren besteden in hun bedrijf. Bijna een op de drie ondernemers besteedt gemiddeld meer dan 40 uur per week in het bedrijf. Het gaat dan om zaken als acquisitie, netwerken en het volgen van opleidingen.

Naast het persoonlijk inkomen wordt de financiële positie van zzp’ers ook bepaald door gezinsinkomen en andere inkomstenbronnen (bijvoorbeeld inkomsten uit vermogen). Bijna de helft kan niet meer in het levensonderhoud voorzien als het inkomen uit de onderneming geheel zou wegvallen.

Sociale verzekeringen en pensioen

Ook verzekeringen tegen arbeidsongeschiktheid en de pensioensvoorziening komen volgens het onderzoek onder druk te staan. Het aandeel zelfstandigen dat dit jaar verzekerd is tegen arbeidsongeschiktheid is gedaald van 38 procent naar 33 procent in 2012.

Daarnaast spaarde de helft van de zzp’ers in 2011 voor hun pensioen, terwijl dat nu 47 procent is. Ook is het aandeel van het inkomen dat opzij wordt gezet voor de oude dag kleiner: gemiddeld 5,3 procent tegenover 6,5 procent vorig jaar.

Ondanks de slechte geluiden zou 87 procent van de zzp’ers weer kiezen voor het zelfstandig ondernemerschap als zij opnieuw voor die keuze zouden worden gesteld. Ook is er qua omzetrealisatie niet veel veranderd, al moeten zzp’ers dus wel meer uren in hun activiteiten steken.

Bron: Panteia/EIM en het Ministerie van SZW

Post Tagged with , ,